Home - Wat doet een aankoopmakelaar

Werkwijze aankoopmakelaar

Stel, je hebt een mooi huis bezichtigd en je wilt deze aankopen. Hoe gaat dat in z’n werk? Waar moet je op letten? Is de vraagprijs reëel? Wat is de bouwkundige staat? Hoe gaan onderhandelingen in z’n werk? Allemaal vragen waar kopers tegenaan lopen en waar ik graag bij help. Hieronder vertel ik wat ik voor je doe als je volledige aankoopbegeleiding wenst of begeleiding door middel van deeldiensten.

Volledige aankoopbegeleiding

Nadat je zelf een eerste bezichtiging hebt gedaan en je een 'klik' hebt met het huis, schakel je mij in om je volledig te begeleiden bij de aankoop van het huis. Dit zijn de werkzaamheden die ik jou uit handen neem:

 • Begeleiding tijdens de (tweede) bezichtiging.
 • Beoordelen van de bouwkundige staat van de woning (eventueel adviseren bouwtechnische keuring).
 • Onderzoek naar bestemmingsplan, Vereniging van Eigenaren, erfdienstbaarheden, kadastraal onderzoek.
 • Uitzoeken wat er bekend is over (mogelijke) bodemverontreiniging
 • Beoordeling van de waarde van de woning.
 • Beoordeling van stukken die door de verkoper  of verkopend makelaar zijn aangeleverd.
 • Onderhandelingen met de verkoper / verkopend makelaar.
 • Beoordeling van de koopakte en bijlagen.
 • Begeleiding bij eindinspectie van de woning.
 • Begeleiding van de overdracht (transport) bij de notaris.
 • Vragen na de overdracht? Ook dan sta ik voor je klaar!

Deeldiensten

Niet iedere koper heeft behoefte aan volledige aankoopbegeleiding door een makelaar, want sommige dingen wil je misschien zelf doen. Ik help je dan graag bij de onderdelen waar je wel hulp bij nodig hebt. Niet iedereen heeft hierbij dezelfde wensen en daarom worden de deeldiensten op maat gemaakt. Hieronder beschrijf ik twee voorbeelden. Wil je meer weten over deeldiensten? Bel me dan of vul het contactformulier in.

Voorbeeld deeldienst: waardebepaling met aankoopadvies 

Stel, je wilt zelf onderhandelen en je hebt voor de rest geen begeleiding nodig. Maar je twijfelt over de waarde van de woning en de prijs die ervoor gevraagd wordt. Dan ga ik met je mee voor een (tweede) bezichtiging en doe ik grondig onderzoek naar het onderhoud van de woning, de buurt, verkoopcijfers van vergelijkbare woningen etc. Na afloop geef ik je zowel een prijs- als biedingsadvies. Op basis van deze waardebepaling kun je zelf verder onderhandelen en het aankoopproces afronden.

Voorbeeld deeldienst: beoordelen van de koopakte 

Nadat je zelf hebt onderhandeld en de woning mondeling hebt aangekocht, zal de verkoper of verkopend makelaar de (concept-) koopakte opmaken. Dit is een juridisch document waar jij graag een expert naar wil laten kijken. Ik weet waar ik op moet letten, wat de valkuilen zijn en kan je hierin adviseren. Stuur de concept-koopakte naar mij door en ik zal deze kritisch doornemen en je wijzen op verschillende aandachtspunten, fouten en/of onvolledigheden. Jij kunt daarna met een veilig gevoel je handtekening zetten.Deel deze pagina:

twitter   linkedin   facebook